Nokvorsten

Voor woningen met hellende daken worden al jarenlang dakpannen als dakbedekking gebruikt. De welbekende pannen overlappen elkaar zodat op een makkelijke manier een dak wordt gerealiseerd waar het regenwater van boven naar beneden afloopt. Hier is geen extra hechtingsmiddel voor nodig. Op de nok van het dak moeten echter andere soort dakpannen gebruikt worden om voor een waterdichte afsluiting te zorgen. Deze speciale dakpannen zijn de zogenaamde nokvorsten. Onder de nokvorsten wordt een hechtingslaag aangebracht van cement. Deze cement laag kan na verloop van tijd broos worden waardoor een nokvorst reparatie vereist is.

 

Wanneer is het tijd om nokvorsten te repareren?

Nokvorst reparatie is in een aantal gevallen noodzakelijk. De nokvorsten op een dak worden met een laag cement of mortel op de nok van het dak vastgemaakt. Bij oudere huizen werd hiervoor vaak een mindere kwaliteit cement gebruikt met ongunstige eigenschappen. Hierdoor kan de cementlaag na verloop van tijd broos worden en kunnen hierin scheuren ontstaan. Dit zorgt er weer voor dat water kan doordringen tot de nok van het dak. Tijdens een vorstperiode kan het water in de scheuren uitzetten waardoor de nokvorsten verder los komen te liggen. Op dat moment is het duidelijk tijd voor een nokvorst reparatie om te voorkomen dat de nokvorsten van het dak vallen.

 

Nokvorst reparatie uitbesteden aan dakdekker

Nokvorsten zijn de speciale gebogen, langwerpige dakpannen op de nok van het dak. Dit betekent dus dat een nokvorst reparatie op het hoogste punt van het dak plaatsvindt. Bovendien is een nokvorst vervangen niet net zo makkelijk als het vervangen van een dakpan. De nokvorsten zitten namelijk met cement aan de dakpannen op de nok van het dak vast. Bij een nokvorst reparatie moet de dakdekker deze eerst losmaken om daarna een nieuwe laag speciale mortel aan te brengen.